Geen reacties

Urban Sketching

Urban Sketching is een wereldwijd fenomeen dat groeit

Als urban sketcher schets en werk je op locatie. Je schetst wat je ziet en probeert zo een beeld te schetsen van ‘het leven’ op de locatie waar je bent. De meeste Sketchers trekken eropuit met een beperkte hoeveelheid materiaal. Ik heb een rugzak met fineliners, vulpennen en een vulpotlood. Ook heb ik twee schetsboeken bij me: A4 en A5. Verder heb ik penselen, een aquarel-setje, papierklemmen en enkele andere accessoires. Een klein opvouwbaar krukje maakt ook deel uit van de uitrusting.

 

urban-sketching

Urban sketch van een dame bij het zwembad op de camping

Ik zoek een locatie die mee aanspreekt, ga zitten en aan de slag:
De gebouwen, de bomen, de mensen, de fietsen en het straatmeubilair. Ik probeer dit vlot, snel en levendig te doen en werk meest direct in pen en inkt. Als het perspectief of de compositie erg complex is, zet ik soms eerst de basislijnen uit met een vulpotlood. Nadat de schets (tekening) gereed is was ik deze in met aquarelverf en dan ga ik door naar een volgende locatie. Meestal eindig ik op een terras. Met een lekker biertje binnen handbereik maak ik dan meestla nog een of enkele schetsen van mensen om me heen. Soms geef ik zo’n schets weg aan het onwetende model en dat wordt vaak gewaardeerd 😉

urban-sketching-Banjoles-spain

Op een plein in Banjoles, Spanje

Als de tijd dringt
Soms als ik minder tijd heb, maak ik alleen de tekeningen buiten en maak ik foto’s van de omgeving die ik getekend heb. Die foto’s gebruik ik dan thuis als kleurreferenties. Het is natuurlijk ook leuk om er op zijn tijd met andere schetsers op uit te trekken. Maar alleen schetsen is net zo lekker.

In heel veel steden en regio’s zijn er urban sketch-groepen actief
Ook deze groep gaan soms gezamenlijk op pad of organiseren andere activiteiten rondom het schetsen. Al die groepen zijn ook actief op social media en de schetsers laten elkaar via deze kanalen hun werk zien.

Heerlijk schetsen op vakantie

Heerlijk schetsen op vakantie

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply