Geen reacties

En plein air schilderen op het strand

Katwijk aan Zee, 28, 29 en 30 maart

Karien, mijn vrouw, heeft mij een prachtig cadeau gegeven: een masterclass schilderen op het strand met Roos Schuring; misschien wel de beste plein air schilder van Nederland. Ik volg haar al een tijdje via social media en heb meerdere filmpjes op Youtube bekeken. Ze kan schilderen en komt over als een authentiek persoon. Op naar Katwijk:

28 maart. Om 07.15 uur stap ik in de auto voor de rit naar Katwijk. De weersverwachtingen zijn voor deze eerste dag van de masterclass niet al te best: grijs en nat. Gelukkig niet al te veel wind: je moet er ook wel even in kunnen komen denk ik: met je ezel, verf, doeken, penselen en messen het strand op om daar ‘het moment te vangen’. Ik heb er heel veel zin en hoop dat de regen een beetje meevalt. Roos start met een uitleg en een demonstratie; het is nog droog. Daarna mogen we zelf aan de slag. Onze ezels, we zijn met 10 cursisten uit diverse landen, staan langs de vloedlijn en als we even bezig zijn, begint het te regenen; eerst zachtjes.

Grey day at the beach

Na een half uurtje heb ik eigenlijk al niet meer in de gaten dat het regent want de manier van schilderen, met veel verf op een klein canvas vergt al mijn aandacht en concentratie: ik vind het leuk. Tegen de lunch staat het eerste doekje er redelijk op, is mijn idee. we gaan om een kop koffie in een strandtent en daar merk ik dat het toch wel koud is en niet alles droog is gebleven. Na de lunch wil ik opnieuw beginnen en ik sleep mijn ezel en spullen naar grotere hoogte op het strand, weg van het wassende water voor zover dat gaat. Het blijft regenen en alles is inmiddels ‘zijkdoorwaternat’. Het schilderen gaat steeds minder en om half drie geef ik er de brui aan: het tweede resultaat verdwijnt linea recta in een vuilnisbak. Ik reis af naar Den Haag waar ik met vriend Henk een museum induik. Daarna gaan we een hapje eten en belanden we in een kroeg waar de verkiezing van het Scheveningse lied plaatsvindt. We hebben een mooie avond en de volgende morgen kom ik aan op een zonovergoten strand.

Gelukkig zijn er ook wolkenpartijen met prachtige kleuren en patronen: deze dag is werelds en ik schilder drie doekjes op toch weer verschillende manieren. Het is zoeken en ontdekken en de tips van Roos zijn meer dan welkom.

Olie op canvas. 24 x 18 cm. Katwijk aan zee

Olie op canvas. 24 x 18 cm. Katwijk aan zee

De avond breng ik door in Bleiswijk. Ik ga tennissen met mijn broer Bart en een paar Bleiswijkse vrienden. Op vrijdagmorgen reis ik weer af naar het strand en op deze dag wisselen wolkenvelden en wat zonniger periodes elkaar af. Het strand wordt steeds drukker want het is goede vrijdag. Het schilderen gaat lekker en inmiddels heb ik de smaal aardig te pakken. Ik zal nog veel moeten oefenen maar het plein air schilderen heeft me te pakken. Dit wordt een blijvertje. In de loop van de middag is de training afgelopen en zeggen we elkaar gedag: happy painting!

Zeezicht: olie op canvasdoek

 

 

 

Leave a Reply